PAS SUSUN SIRI BANTAHAN KE ATAS ISRAEL

Selasa, 1 Jun 2010

KUALA LUMPUR, 1 Jun: PAS akan mengadakan beberapa siri bantahan terhadap rejim zionis Israel ekoran tindakan mereka menyerang kapal Konvoi Bantuan Antarabangsa ke Gaza pagi semalam sehingga membunuh kira-kira 20 sukarelawan di samping ramai yang cedera.


Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa memberitahu, beberapa program telah diatur bermula dengan penyerahan memorandum ke Kedutaan Amerika Syarikat tengahari ini, dan majlis solat hajat dan himpunan aman rakyat Malaysia di Stadium Malawati Shah Alam diikuti dengan perhimpunan aman rakyat pada Jumaat ini.


"Berhubung serangan tentera Yahudi terhadap kapal bantuan kemanusiaan ke Gaza ini, PAS telah akan mengadakan beberapa program sebagai menunjukkan kecaman terhadap tindakan mereka itu," katanya pada sidang media (gambar) di ibu pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini, hari ini.

Menurutnya, PAS juga merupakan salah satu parti yang terlibat dalam komuniti gerakan Islam membantah tindakan kejam Israel itu.

"PAS sedang berkomunikasi dengan komiti gerakan Islam dan hasil perbincangan sebelum ini, kita akan membawa seorang wakil daripada Palestin untuk bersama-sama dalam program di Stadium Malawati Khamis ini," katanya yang juga ahli parlimen Bachok.

Sebelum itu, beliau membacakan kenyataan rasmi Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang tindakan lebih keras dan tegas dikenakan kepada rejim zionis Israel berhubung tindakan ganas mereka sehingga melibatkan kehilangan nyawa dan kecederaan berbelas-belas aktivis konvoi berkenaan.

Surat kepada PM

Sementara itu, Naib Presiden, Salahudin Ayub berkata, PAS akan menghantar satu surat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak petang ini bagi meminta satu sidang khas Parlimen diadakan bagi membincangkan isu ini.

"Kami akan fakskan satu surat kepada Datuk Seri Najib bagi meminta satu sidang khas Parlimen diadakan dalam masa terdekat ini. Amat wajar bagi kita membincangkan di Parlimen isu besar yang melibatkan rakyat Malaysia yang berada dalam kapal tersebut.

"Kita harap Parlimen Malaysia boleh bersidang sebelum 7 Jun ini untuk menunjukkan rasa tanggungjawab dan kepekaan kita," katanya yang juga ahli Parlimen Kubang Kerian.

Hadir sama pada sidang media itu naib presiden, Datuk mahfuz Omar, Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali, bendahri, Dr. Hatta Rasmi, ahli jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Dzulkifly Ahmad dan Dr. Syed Azman Nawawi dan setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat, Kamaruzaman Mohamad.

0 ulasan:

Catat Ulasan

About This Blog

  © Blogger template Noblarum by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP